Hoppa till huvudinnehåll

Motorkulturbild – Motorhistoriska Riksförbundets fordonshistoriska bilddatabas

Inlagt av admin
Bild från Motorkulturbild

Kristianstads GP 1955-08-07, Juan Fangio. Bilen i bakgrunden kördes av Stirling Moss. Mercedes 300SLR.

Den 19 mars får den som gillar gamla bilder på historiska fordon mycket att göra när Motorkulturbild, Motorhistoriska Riksförbundets fordonshistoriska bilddatabas, har premiär! Databasen har kommit till stånd med stöd av kulturarvsbidrag från Riksantikvarieämbetet. Bakom arbetet står förbundets arkivkommitté inom ramen för Svenskt Motorhistoriskt Arkiv i samverkan med IT-leverantören SoftAgent AB.

Malin Erlfeldt sakkunnig kulturarvsfrågor MHRF

 

2 000 inskannade foton

Cirka 2 000 inskannade foton, som donerats till arkivet, finns inledningsvis tillgängliga. Dessa kommer från olika samlingar som i sin tur består av foton från många olika fotografer. Störst är bidragen från Björn-Eric Lindh, Tom Brahmer, Göran Kallberg och Stig Nybergs samlingar. Personbilar dominerar, men även lastbilar, bussar och motorcyklar finns att hitta. Hälften av fotona är tagna före 1940, och de senare visar ofta redan då gamla fordon. Ett undantag är tävlingsbilder från 1940–1950-talen med många unika internationella tävlingsbilar på besök i Sverige. Den fordonshistoriska rörelsens tidiga historia finns också med genom ett evenemang arrangerat av Stockholms MG-klubb i mitten av 1950-talet.

Databasen kommer att fyllas efterhand som fler foton skannas. Som besökare finns möjlighet att, direkt via databasen, bidra med information om bilderna.

– Motorkulturbild är ett perfekt medium för att förmedla de värdefulla historiska fordonsbilder vi förvarar i Svenskt Motorhistoriskt Arkiv. Originalen är ömtåliga och svårhanterliga. Vi hoppas också på att få mycket återkoppling från användarna, säger Per Dahl, ordförande i kommittén för Svenskt Motorhistoriskt Arkiv.

Se mer om Motorhistoriska Riksförbundets lansering av Motorkulturbild på MHRF:s hemsida

SoftAgent har tillsammans med MHRF byggt upp Motorkulturbilds tekniska plattform baserat på vår produkt ImageView. Sök och bläddra i Motorkulturbild här.