Hoppa till huvudinnehåll

IPAC

IPAC v4

IPAC är en webbapplikation för sökning i kort- eller bladbaserade bibliotekskataloger. Den är baserad på en modern arkitektur med Java, Spring Boot Framework, JSF, JPA, Javascript och HTML5. Sökmotorn är baserad på Elasticsearch, vilket ger en "google"-liknande sökfunktionalitet och prestanda. 

SoftAgent tillhandahåller IPAC som en skräddarsydd konfigurerad applikation för just era katalogers unika förutsättningar. Det är framförallt för de kataloger som kanske inte passar in i standardiserade katalogapplikationers krav som IPAC kan lösa era problem. Vi har anpassat IPAC för de mest skilda typer av kataloger. Oavsett om din katalog är ämnesuppbyggd eller alfabetisk eller med någon specifik indexering så kan vi presentera en lösning för er.

Indexering med intervall

Ett exempel på tillämpning är indexering med intervall. Att indexera kataloger med många hundra tusen kort blir dyrt, då indexeringen i många fall måste göras manuellt. Att då indexera med ett intervall på t.ex. vart 20:e eller vart 50:e kort gör då att kostnaden minskar med samma förhållande.

Sökning mot intervallbaserade kataloger kan dock aldrig garantera en direktträff, då just det sökta uppslaget inte är indexerat. IPAC löser detta genom att presentera den indexering som är närmast, användaren kan då gå in i katalogen och se alla kort eller blad där, och bläddra sig fram sekventiellt tills det sökta verket är funnet. 

Den här speciallösningen gör att man kan publicera kataloger online, och göra dem sökbara, även om budgeten för att göra sökningen heltäckande med 1:1-indexering.

OCR-tolkning

OCR är en förkortning av Optical Character Recognition, det vill säga optisk teckenigenkänning, och används för att tolka text på en digital bild.

IPAC kan konfigureras att söka mot den OCR-tolkade fulla texten av korten. Detta kan utgöra ett komplement till det manuellt indexerade uppslaget eller utgöra hela sökindexet. Med ocr-tolkad text kan man också söka på annan information på korten, om sådan finns.

Vi erbjuder också OCR-tolkning som tjänst. om ni redan har digitaliserat (skannat) era kort eller blad.

Accessibilitet med stöd för WCAG 2.1

Applikationen är byggd med stöd för WCAG 2.1 (webbdirektivet). Det innebär att den uppfyller lagkrav för myndigheter för tillgänglighetsanpassning för handikappade.

Responsiv design för mobila enheter

Webbdesignen är responsiv, vilket innebär att den fungerar lika bra för en mobil enhet som för en dator.